65 éves a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár

Ebben az évben ünnepli könyvtárunk alapításnak 65 évfordulóját. A jeles esemény napján könyvtáros találkozóra hívtuk a könyvtárosokat, ahol vendégünk volt Dr. Prokai Margit a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. Előadása során a Pataki könyvtári örökségünkkel ismerkedhettünk meg. Az igazgatónő részletesen ismertette Sárospatak művelődés- és könyvtártörténeti múltját. Külön figyelmet fordítva a városi könyvtár alapításának és fejlődésének fontos állomásaira és a város híres könyvtárosaira.  

A városi könyvtár alapításának  éve 1953, fontos mérföldkő még 1968, mert Sárospatak városi rangjának visszaszerzése során a könyvtár már önálló városi könyvtárként kezd el működni. Az olvasók igényeinek teljesebb kiszolgálása érdekében 1977-ben zenei részleg nyílt az intézmény falain belül.  1983-ban költözik a Makovecz Imre által tervezett A Művelődés Házába költözik a könyvtár. 1998-ban informatikai fejlesztés eredményeként az olvasók számára az internet hozzáférés megvalósítása pályázati forrásból valósult meg.  2003-tól kistérségi központként is működik a könyvtár, 15 kistelepülés könyvtári ellátásának biztosítása Sárospatak irányításával történik. Szintén pályázati támogatás biztosította a korszerű könyvtári adatbázis és online katalógus létrehozását. 2008 januárjától szervezeti változásként összevonás történt A Művelődés Házával. 2013–tól a kistérségi társulás megszűnésével, továbbra is Sárospatak központtal folytatódik a 15 járási település könyvtári ellátása a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerben  (KSZR), szorosan együttműködve a miskolci megyei könyvtárral.

Az elmúlt öt év eseményeit fotókiállítás keretében mutattuk be a rendezvényre ellátogató érdeklődőknek.

A szakmai találkozó után az érdeklődő olvasók és látogatók Schäffer Erzsébettel találkozhattak. A Pulitzer-díjas újságíró, író, publicista „A csoda bennünk van” címmel tartott előadást, melynek során az életünk és mindennapjaink apró kis történéseire hívta fel figyelmünket. Erzsébet érzelmekkel gazdagon színezett történeteit hallgatva mosoly és olykor néhány könnycsepp is megjelent a közönség arcán. Lebilincselő előadása során megismerhettük utazási szokásait, melynek alkalmával rengeteg tapasztalatot gyűjt az emberi kapcsolatokról. Erzsébet a különleges találkozások és életmesék nagy mestere az egyik legszerethetőbb kortárs írónk. Búcsúzóul könyvei közül válogathattunk, melyeket kérésünkre személyre szólóan dedikálta .

Az ünnepnap záró rendezvényeként egy kerekasztal beszélgetésre hívtuk olvasóinkat

Miért szeretek könyvtárba járni? címmel. A családias hangulatban zajló beszélgetés során  olvasóink szívesen beszéltek kedvenc olvasásélményükről, olvasási szokásaikról.

„Fontos a szülői példa, a könyvtári környezet és a könyvtárossal való kapcsolat. Olcsóbb kikölcsönözni egy könyvet  mint megvásárolni. A könyvtár mérhetetlen információ és számtalan történet szentélye, ahová bárki eljöhet. Rendkívül helytakarékos megoldás, ha már nem fér el több kötet a saját polcokon. Amennyiben mégsem tetszik a kikölcsönzött könyv, egyszerűen csak vissza lehet vinni a könyvtárba. Nemcsak a könyvek miatt érdekes könyvtárba járni, hanem a különböző témájú foglalkozások, író-olvasó találkozók, irodalmi rendezvények is kellemes időtöltést nyújtanak.”

Köszönjük a kedves és bíztató gondolatokat a kerekasztal résztvevőinek: Enyedi Gyulánénak, Götz Józsefnénak és Sasváriné Koczák Mariannak.

UMFT