Baba-mama klub a könyvtárban

Baba-mama klubunk februári összejövetelén vendégünk Békéné Zelencz Katalin egészségügyi szaktanár volt, akivel a babák fogzásáról és a fogápolásáról beszélgettünk.

A babafogzás jelei a legtöbb esetben hat hónapos kor körül jelentkeznek, de vannak kisbabák, akiknél már 3 hónapos korban is mutatkozhatnak tünetei. A fogzás minden babát más módon érinthet. Vannak kisbabák, akik a tejfogak áttörése előtti időszakban nagyon nyugtalanok, sokat sírdogálnak, esetleg rosszul alszanak, de van olyan eset is amikor a szülő véletlenszerűen fedezi fel az újabb fogacskákat a baba szájában minden előzmény nélkül. A fogzási időszak egészen 3 éves korig is eltarthat. A fogacskák előbújásának számtalan jele és tünete van, ezért folyamatosan lehetnek rövidebb-hosszabb nehezebb időszakok amelyek sajnos megnehezítik a baba és ezzel együtt az egész család mindennapjait. Nagyon sok lehetőség van a babafogzás tüneteinek enyhítésére. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy minden babánál más módszer válhat be. Ezért nem kell megállni rögtön az első lehetőségnél és elkeseredni, ha nem válik be gyermekünknek. Vendégünkkel ezekről a témákról beszélgettünk a délelőtt folyamán. Megtudtuk, hogy kisebb fájdalmakra ölelést vagy érdekes játékkal figyelemelterelést is alkalmazhatunk. Ha ez már nem segít, abban az esetben helyi fájdalomcsökkentés is alkalmazható. Szó volt a fogzási kenőcsök, gélek használatáról. Csökkenthető az ínyfájdalom a hűvösebb ételek, italok fogyasztásával is. A homeopátiás készítményekről is beszélgettünk. Szó esett a borostyánlánc hatásának tapasztalatairól, a fogzást segítő játékokról pl. a folyadékkal töltött, hűthető rágókák használatáról. Tapasztalatot cseréltek a kismamák a különböző fájdalomcsillapító készítményekről is. Vendégünk kihangsúlyozta a higiénia kiemelt fontosságát a fogzás időszakában. Tanácsokat kaptak a kismamák a mindennapi fogápolás gyakorlatának és a fogkefe helyes használatának bevezetéséhez is. Azt is megbeszéltük, hogy milyen esetekben célszerű a fogszakorvost felkeresni gyermekünkkel.

Nagyon nyitottak voltak a kismamák a téma iránt, tapasztalataikat szívesen megosztották vendégünkkel és egymással is. Jó tanácsokkal és egy vidám délelőtt élményeivel tértek haza a mamák és a babucik a foglalkozás végeztével.

UMFT