Éjszakai mackókaland a könyvtárban

A Kultúrházak Éjjel-Nappal Országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva február 2-án pénteken „Kibújás vagy bebújás? Ez a gondom óriás!” mottóval Éjjeli mackókalandra hívtuk a gyermekeket  Könyvtári éjszaka keretében.

Most is nagyon népszerű volt a rendezvény, 15 gyermek költözhetett be hozzánk a könyvtárba, hogy részt vegyen az egész éjszakát betöltő programjainkon.

A gyerekek és szülők nagy izgalommal várták a péntek délutánt. A beköltözés alkalmával bepakoltuk a könyvtári polcok közé a hálózsákokat, matracokat, majd elköszöntünk a szülőktől és megkezdődött a nagy kaland. Ismerkedéssel kezdtünk, ahol különböző vidám játékok segítségével hangolódott egymásra a csapat. Minden kisgyerek magával hozta a kedvenc plüssmaciját, akik több játék során főszerephez jutottak az este folyamán. Névjellemző játékunk után Mackócsalád kereséssel folytattuk. Hamarosan négy mackócsaládot alapítottunk.

Ezután következett a Mézcsorgató – „Minden ami méz”. Vendégül hívtuk Urbánné Kiss Mária nénit Újhutából, aki méhészkedéssel és Mézeshuta néven mézkészítéssel is foglalkozik. Rengeteg érdekességet és hasznos tudnivalót hallhatunk tőle a méhekről, a mézkészítésről, a mézek felhasználásáról. Kóstolót is hozott nekünk vendégünk. Nagy érdeklődéssel és ínyenc módon kóstolgatták a kismackók a finom mézeket. Akácméz, virágméz, repceméz, napraforgóból készült, gyümölcsteával, levendulával ízesített mézeket is ízlelhettünk. Megtapasztalhattuk, hogy milyen is a lépesméz, a propolisz és milyen áldásos hatása van egészségünkre. A kis maciknak nagyon tetszett a kóstolgatás. Ezután forró viaszt előre elkészített formákba öntöttünk Marika néni vezetésével, amelyekből hűlés után változatos nagyságú és formájú méhviasz gyertya varázsolódott elő a gyerekek nagy örömére.

Kis pihenő után „Medverseny” néven, mozgásos ügyességi feladatokban vettek részt a gyerekek. Maciszobor játékot, mackófogócskát is játszottunk, majd vidám Furcsamedve rajzoló feladat következett. Ennek során előre felrajzolt macifejre bekötött szemmel próbálták a gyerekek a szemet, szájat, orrot rárajzolni több- kevesebb sikerrel, ezáltal nagyon-nagyon vidámra sikeredett a játék.

Majd mini Gasztrokalandban volt részünk Klárika néni segítségével, ahol elkészítettük a „MaciVacsit”. Mackó alakú szendvicsek készültek zöldségekkel bőven dekorálva, melyeket készítőik azután jóízűen el is fogyasztottak.

Macis könyvek nézegetése és kis szabadidő után „ElmésMedvék” vetélkedőre hívtuk a gyerekeket.

Négy csapatban, sok színes és érdekes feladat által megmutathatták és gyarapíthatták ismereteiket a medvékről, mackókról.  Meseképfelismerő, közmondáskereső, totó is volt a feladatok között. Majd pedig elindultunk a nagy kalandozásra, amely során több feladatból álló akadályversenyen próbálta ki magát a négy medvecsapat. A Ház négy titkos pontján voltak az akadályok felállítva. Lufik jelezték a csapatoknak a haladási irányt. Nehezítette a feladatukat az is, hogy az esti sötétségben kellett a gyerkőcöknek a helyeket megtalálni. Óriási izgalommal és kíváncsisággal vágtak neki kis medvéink a feladatnak. A színházterem színpadán plüssmaci célbadobás, a ruhatárban toronyépítés, az emeleti színpadi öltözőben macipuzzle, az irodában gurigafűzés, a klubban pedig találós kérdések kitalálása volt a feladat. Nagyon jó hangulatúra sikeredett a vetélkedő, rengeteg élménnyel gazdagodtak a gyerkőcök, hiszen bejárták a művház minden zegzugát a játék során. A vetélkedő végén oklevéllel és ajándékokkal jutalmaztuk a csapatokat.

Könyvkiállítás készült a könyvtár macis témájú könyveiből, amelyeket a gyerekek az este folyamán szívesen nézegettek, olvasgattak.

Ekkor már későre járt az idő, ezért egy rövid pihenő után indultunk a Medvemustra Bátorságpróbára. A Ház sötét folyosóin egy adott pontról kiindulva a könyvtárba kellett visszatalálni. Egy kis ijesztgetéssel még izgalmassá tettük az amúgy is bátorságot igénylő feladatot, amely nagyon tetszett a gyerekeknek. A bátrabbak egyedül, de volt aki barátaival teljesítette a próbát.

Visszatérve a könyvtárba bátorságukért emléklappal ajándékoztuk meg a résztvevőket.

Késő éjjelre járt az idő amikor az éjjeli mese következett a hálózsákok elhelyezése, „macizuhi” és a pizsamahúzás után. A mese után hamar álomba szenderült a vidám mackósereg.

Reggel kicsit fáradtan, de számtalan élménnyel gazdagodva vártuk a szülőket és térhettek haza a gyerekek.

A szülők és a gyerkőcök visszajelzései alapján mindenki nagyon jól érezte magát, új barátságok születtek, sok ismerettel gazdagodtak. A könyvtár pedig a második otthonuk lett az ott töltött kellemes élmények hatására, ahová a jövőben is szívesen visszajárnak!

UMFT