Alkotótábor Hercegkúton

A Művelődés Háza és Könyvtára augusztus 14-től augusztus 18-ig Alkotó Tábort szervezett a helyi és környékbeli gyerekeknek Hercegkúton. A gyerekek öt élménydús, alkotással teli napot töltöttek el a táborban. A hét folyamán a tábor tematikája szerint az évszakok adták a napok témáját. Minden nap megismerkedtünk egy-egy évszak jeles napjaival, felelevenítettük az ahhoz kötődő hagyományokat.
Az első napon a résztvevők névkártyás kitűzőket készítettek színes kartonból, majd tavaszi mesét hallhattak a gyerekek és ehhez kapcsolódóan méhecskés cserépfigura készült. Délután volt Jaskó Beatrix a szappankészítés rejtelmeibe avatott be bennünket. Az illatok és színek kiválasztása a gyerekek feladata volt, így kakaós –narancsos sütiszappan lett a végtermék.
A második nap Baloghné Siska Nikoletta segítségével az agyag formázásával és kerámiafestés technikájával ismerkedtek meg a résztvevők. Délután a nyári élményeket elevenítettük fel, vízi, tengeri élővilágról meséltünk és beszélgettünk a gyerekekkel. Ezután hűtőmágnesek készültek tengeri állatok formájában. Délután a gyerekek nagy örömmel fürödtek a medencében.
A harmadik napon Kovácsné Géczi Julianna és Kovács László megismertetett a meleg gyapjúval és a természetes anyagokból készült játékokkal. Sok gyönyörű kép készült nemezeléssel, közben a társaság másik fele nádsípot, krumplipuskát, diópörgettyűt készített Laci papóval. Délután a szalvétatechnikával ismerkedtek meg a gyerekek.
A negyedik napon foltvarrással barátkoztak meg táborlakóink. Holhos Csilla és Szabó Miklósné nagy türelemmel és praktikus tanácsokkal láttak el bennünket. Készítettünk baglyos kulcstartót, szívecskés, pillangós kitűzőt, aminek a gyerekek nagyon örültek. A délután gyöngyfűzéssel és medencézéssel telt.
Pénteken Stumpfné Gyöngyösi Etelka bemutatta nekünk a szövést szövőkereten és körmöcskén. Ezután a gyerekek munkához láttak és mindenki elkészített egy kis karkötőnek valót. Délután készítettünk egy varázsmécsest, ami nemcsak akkor világít, ha a teamécsest meggyújtjuk benne,hanem magában is, mivel foszforeszkálós festéket használtunk az elkészítéséhez.
A kötetlen szabadidejükben a gyerekeknek bőven jutott idejük a játékra, ismerkedésre, mozgásra. A gyerkőcök  nagyon jól érezték magukat a táborban és örültek, hogy velünk tölthették ezt az alkotással teli hetet.
Köszönjük szépen a Nemzeti Kulturális Alap támogatását, amely nélkül a tábor nem jöhetett volna létre.

UMFT