Egy nap, két program - a magyar irodalom két megközelítésben

Irodalmi teadélután - irodalmi, történelmi utazás a Mezőségben

Kalandos utazást tettünk a februári irodalmi teadélután résztvevőivel. Eiben Györgyné, Marika csodálatos fotóit nézegetve egy erdélyi utazás részesei lehettünk. A gondosan kiválasztott képanyag mellett a magyar irodalom kiemelkedő költőinek verseit is meghallgathattuk.

 

Janikovszky Éva kiállítás a Galériában

2017. február 15-én nyílt a Janikovszky Éva életútját és műveit bemutató kiállítás.
Janikovszky Éva 2016-ban lett volna 90 éves. A kiállítás anyaga Móra Könyvkiadó közreműködésével készült, melynek az írónő alapító tagja volt. Írásait az olvasók korhatár és fenntartás nélkül szeretik, könyveit több mint harminc nyelvre fordították le. Írt még filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Több könyvéből készült rajzfilm, több gyermekeknek szóló tévéjátékát sugározták. Janikovszky Éva hangja, ábrázolásmódja, világa összetéveszthetetlen másokéval. Írói világában fontos helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék.
Janikovszky Éva szövegei elválaszthatatlanok a sajnos időközben szintén elhunyt Réber László rajzaitól. Illettek egymáshoz: Janikovszky szófukar író volt, Réber "vonalfukar" grafikus. Mindketten kevés eszközzel tudtak sokat elmondani. "Bárcsak, úgy tudnék írni, ahogy a Laci rajzol" - mondta alkotótársáról az író sikerei csúcsán. Ám az is igaz, hogy a Réber életmű világsikerét a Janikovszky könyvek hozták meg.
Együtt lettek halhatatlanok.

A kiállítás március 16-ig megtekinthető a Művelődés Háza és Könyvtára Galériájában.

 

 

UMFT