Édes csábítás: ma van a csoki világnapja!

A csokit mindenki szereti. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma van a Csokoládé egyik világnapja. Ha ugyanis valaki utánanéz a dátumnak, akkor más napokat is talál, amikor a lelkes csokirajongók kedvencüket ünnepelhetik. Egyesek szerint a jeles nap július 7-ére esik Néhány forrás az 1550. év ezen napjára datálja a csokoládé Európába való bevezetését. A július 11-i csokinapot állítólag Franciaországban, 1995-ben tartották először, Amerikában viszont szeptember 13-án van a csoki ünnepe. miközben Párizsban már most hirdetik, hogy a Nemzetközi Kakaó és Csokoládé Napot idén október elsején tartják.

A csokoládét nem lehet elégszer megünnepelni, úgyhogy mindenki ünnepeljen bátran, amikor csak úgy hozza kedve.

Elterjedt nézet, hogy a csoki boldogsághormont tartalmaz. Mi hát az igazság? Csokievéskor az agyban egy belső opioid peptid, az ún. béta-endorfin szabadul fel. Vagyis nem a csokoládéban van boldogsághormon, hanem a szervezetünkben keletkezik, ha csokit eszünk.

.A csokoládé legszenvedélyesebb rajongója Csukás István kultikus mesefigurája, Gombóc Artúr. És hogy melyik fajtát szerette a legjobban?

“…a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”

-…akár mi is mondhattuk volna!

UMFT