Egészségügyi világnap – április 7.

Minden évben április 7-én ünnepeljük az Egészség Világnapját. Az Egészség Világnapja egy globális gondolatébresztő nap, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapított, egy igazán egyszerű irányelv alapján – megfelelő és alanyi jogon járó egészségügyi ellátást mindenkinek világszerte.

Hihetetlen, hogy pénzügyi nehézségek miatt szinte a Föld lakosságának fele nem jut megfelelő egészségügyi ellátáshoz. A WHO célja nagyon egyértelmű – “az univerzális egészségügyi ellátásra összpontosítani: mindenki esetében, bárhol is tartózkodjon”, tehát mindenki minőségi egészségügyi szolgáltatásban részesülhessen világszerte, a pénzügyi terhektől való félelemtől mentesen. Az Egészség Világnapja keretében a WHO eltökélt szándéka, hogy az UHC (Universal Health Coverage) partnereit inspirálja, motiválja és vezesse az ezzel kapcsolatos kötelezettségvállalás terén.

Ezen bámulatos célok mellett a WHO megvédi az országokat a járványoktól, csökkenti az éhség és szegénység kockázatát, emellett pedig a nemi egyenjogúságot is erősíti. Ezek igen komoly céloknak számítanak, így ezt a napot a jelenleginél jobban érdemes lenne megbecsülni!

Különösen felértékelődnek ezek a gondolatok a mai pandémiás időszakban. Kiemelten fontos, hogy mindenki megkapja – korra, nemre, vallásra és anyagi helyzetre tekintet nélkül – a maximális egészségügyi ellátást. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

UMFT