Az egészséges táplálkozás és a vitaminok szerepe az étkezésben volt a témája az októberi Gasztrokaland foglalkozásának. Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége.
A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.
Az alábbi egyszerű szabályokat kell betartani:
– naponta ötször étkezzünk, melyből három – reggeli, ebéd, vacsora – főétkezés legyen
– délelőtt és délután könnyű tízórai illetve uzsonna javasolt
– az ebéd és a vacsora során fogyasszunk bőven valamilyen szezonális zöldsalátát
– minden étkezését gazdagítsunk valamilyen zöldséggel vagy gyümölccsel
– lehetőség szerint asztal mellett ülve, társaságban és nyugodt körülmények között táplálkozzunk
A rendezvény résztvevői betekintést nyertek a téli vitaminsaláták sokszínűségébe és az egyszerű elkészítés fortélyaiba. Családias hangulatban zajló beszélgetések, tapasztalatok cseréje közben az elkészült vitaminokban gazdag saláták kóstolására is sor került.