A Hunyadiak nyomában - Bán Mórral

A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár vendége egy jó hangulatú beszélgetés erejéig Bán János volt.

Bán János irodalmi pályafutását sci-fi, és a fantasy történetek írásával kezdte, amelynek elismeréseként már ötször megkapta a Zsoldos Péter-díjat. Mivel ez a műfajt elsősorban egy szűk kör olvassa, az igazi ismertséget a Bán Mór álnéven írt Hunyadi című regénysorozata hozta meg számára.

Beszélgetésünk elején vendégünk elmesélte, hogy írói álnevével Jókai Mór előtt kíván tisztelegni, akit a történelmi regényírás klasszikusának tekint. Már gyermekkora óta vonzotta a történelem, így nem véletlen, hogy a fantasztikus könyveiben is történelmi alapokra építkezett. Régóta foglalkoztatta, hogy más nemzetekkel ellentétben miért nincs feldolgozva a magyar hősök, történelmi személyiségek élete sem filmen, sem regény formájában, miért csak a tragikus eseményekre emlékezünk, amikor évezredes múltunk rengeteg dicsőséges eseményben bővelkedett.

A regényfolyam elkezdését mintegy évtizedes kutatómunka előzte meg, amely a könyvsorozat alapjául szolgált. A három nemzedéket felölelő sorozat első tíz kötete Hunyadi János életét dolgozza fel, amelyből jelenleg 7 kötet jelent meg több mint százezres példányszámban. A folytatásban Mátyás király és Corvin János élete kerül majd feldolgozásra.

Bán Mór e nagyszabású regényfolyamával színes, mozgalmas tablóba kívánja foglalni a Hunyadiak dicsőségben és tragédiákban egyaránt bővelkedő korszakát. Hunyadi János a hős, de közben egy hús-vér figura is a maga erényeivel és hibáival egyetemben. Hiteles korrajzot kapunk a kaotikus középkorról, a magyarországi és európai eseményekről. Hunyadi János életét rengeteg titok övezi. A réseket az írói képzelet tölti ki igazi kalandregényt formálva. A történetből nem maradhat ki Vlad Tepes (Drakula) története sem, hiszen a kor egyik jelentős személyisége volt – egyben Hunyadi János rokona is.

A műből képregény is készült, mintegy kedvcsinálóként a könyvek elolvasásához. A jövőbeni tervek között szerepel a történet megfilmesítése is. A szerző szerint a célnak leginkább egy filmsorozat felelne meg, de csak akkor, ha az nem lesz silány és szegényes.

Bán Mór célja az volt, hogy egy olyan regényfolyamot alkosson, amely tematikájában és hangulatában leginkább Robert Merle Francia história című sorozatához hasonlítható. A kötetek olyan sikert arattak, hogy marketingre már nem is kell költeni, hiszen az olvasók egymásnak ajánlják a könyvet, és aki egyet elolvasott várja a folytatást. Az érdeklődők a dedikált köteteket könyvtárunkban is megtalálhatják!

A rendezvényre rendhagyó módon az Irodalmi teadélután keretében került sor, a beszélgetés mellől nem hiányzott a csésze forró tea sem.

Kövér Sándorné
könyvtáros beszélgetőtárs

 

UMFT