Csuhéhíszeket készítettünk

Hétfő délután tartotta a Kreatív Varázssziget októberi foglalkozását a könyvtár ifjúsági-részlegében. A rendezvény a 10. Országos Könyvtári Napok keretén belül zajlott. Ezen alkalommal Holhos Csilla volt a vendégünk. Segítségével különböző virágokat, madárkát és babákat készítettünk csuhéból.

A csuhé a kukoricát borító levelek összessége, természetes alapanyag, mely a kézi törés után begyűjthető további felhasználás céljából. Valaha az érett csöveket kézzel szedték – törték –, és otthon fosztották. Fosztáskor a csövek fedőleveleiből (csuhéból) kiválogatták a szép fehéret és puhát, amelyet sokféleképpen hasznosították.

Különböző tárgyakat: lábtörlőt, kenyérkosarat, papucsot, szatyrot készítettek belőle. Téli estéken széket, kosarat fontak, a gyerekek pedig játékokat készítettek maguknak belőle. A természet anyagaiból készített eszközök helyettesíthetik a műanyagból készült eszközöket.

Vendégünk segítségével felhasználás előtt langyos vízben rövid ideig áztattuk a leveleket, mert csak így lehet velük dolgozni, különben töredeznének. Csak rövid időre mártottuk bele őket a vízbe, majd ruhával letakartuk, mert így nem száradtak meg. Gyorsan és szépen lehetett velük dolgozni. Annyi levelet nedvesítettünk meg, amennyit rövid időn belül fel tudtunk használni, mert minden újabb vizezéssel veszítenek szépségükből. A csuhétárgyak további díszítéséhez festett növényeket, száraz virágokat, őszi terméseket is felhasználtunk.

A csuhéfigurák elkészítésével felelevenítettük a múltat, a régi szép hagyományokat. Jó hangulatban telt a délután és a foglalkozás végére gyönyörű egyedi lakásdíszek készültek.

Noszályné Bodnár Ágnes
könyvtáros

 

UMFT