A Népmese hete a könyvtárban

 A Népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg azzal a céllal, hogy a könyvtárosok, óvónők, pedagógusok, a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Benedek Elek Kisbaconban született 1859. szeptember 30-án. A „nagy mesemondóra” emlékezve rendezzük meg könyvtárunkban – immár tíz éve – a Népmese hetét, amelyre óvodásokat és kisiskolásokat is meghívunk, hogy együtt mesélhessünk, közösen játszhassunk. A pataki kisdiákok mellett a vámosújfalui, a komlóskai, erdőhorváti óvodákból, és Vajdácskáról is érkeznek csoportok. Közösen bábozunk, meseposztózunk, közben felelevenítjük a néphagyományokat, jókat beszélgetünk a népmesékről, azok eredetéről.

Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek maguk is aktív résztvevői legyenek e rendezvénysorozatnak, ezért a Népmese hete lezárásaként szeptember 30-án 9 órától regionális mesemondó versenyt rendezünk. Eleinte csak a sárospataki gyerekeket hívtuk meg, mára már a pataki iskolák mellett a sárospataki járás iskoláiba is eljuttattuk felhívásunkat, amelyre már közel félszáz nevezés érkezett.

Arra kérjük a szülőket és pedagógusokat, hogy próbáljanak időt szakítani ezen a nevezetes napon (is) egy közös mesére, élvezzék a mese varázsába burkolózva az együttlétet gyermekeikkel!

Kövér Sándorné  könyvtáros

 

UMFT