Törpi torna a Baba-mama klubban

A nyári szünet után újra Baba-mama klubba hívtuk az anyukákat és a babákat. Nagy örömünkre közel 20 baba jött el mamájával a találkozóra. Rácsodálkoztunk, hogy a nyáron a kicsik mennyi sokat nőttek, fejlődtek, okosodtak. Az pedig külön örömteli élmény volt számunkra, hogy több újonnan csatlakozó babuci és kismama is ellátogatott a foglalkozásra.

Ezen alkalommal Arosné Czakó Rita gyógytestnevelő, mozgásfejlesztő volt a vendégünk, aki sokféle eszközt és mozgásfejlesztő játékot hozott magával a Törpi tornára. A játszószőnyegen elhelyezett csúszda, bújócskacső sátorral, mini boxzsák, billenő és guruló egyensúlyozók, ugrálólabda, rácshinta mind-mind a gyerkőcök mozgásának fejlesztését szolgálta. A gyerekek rögtön birtokba is vették a játékokat, eszközöket és megkezdődött a vidám, jó hangulatú Törpi torna.

A mozgásfejlesztő eszközök segítik a gyerekeket saját testük megismerésében, mozgáskoordinációjuk, illetve a nagy motoros mozgásuk fejlesztésében. Mivel a gyerekek lételeme a játék, minden tevékenység a játékra épül. A játékok és eszközök használatával nemcsak mozgásukat fejlesztjük, hanem részképességeik összerendezését is gyakorolják, mely a későbbiekben jelentős hatással lehet akár a tanulási képességek fejlődésére is. Fejlődik egyensúlyozó képességük, kitartásuk, szem-láb koordinációjuk és testérzékelésük.

Vendégünk segítségével megtudhattuk, hogy melyik játékos eszköz milyen fejlesztő hatással bír, hogyan lehet a leghatékonyabban használni. Tippeket, tanácsokat hallhattunk a különböző mentalitású, mozgásigényű gyermekek hatékony mozgásfejlesztésével kapcsolatban. Rita arra is felhívta az anyukák figyelmét, hogy a gyermekeket hagyni kell önállóan felfedezni és használni az eszközöket, mert a túlzott féltéssel és óvással hátráltatjuk fejlődésüket és bátortalanná tesszük őket. A közös beszélgetésen és tapasztalatcserén túl lehetősége volt a mamáknak az egyéni problémák megbeszélésére és a személyes tanácsadásra is. Ezalatt a babák vidáman csúsztak, kúsztak-másztak, bujkáltak, hintáztak, ugráltak, játszottak és barátkoztak egymással a játszószőnyegen.

Tartalmasan telt a délelőtt, a foglalkozás végére a babák a sok mozgástól fáradtan, de vidám hangulatban indultak haza szüleikkel. Októberben újra találkozunk!

                                                                                                                   Noszályné Bodnár Ágnes  könyvtáros

 

UMFT