"Egy Duna-parti csónakházban ..." - Irodalmi teadélután a könyvtárban

2013. május 15-én Irodalmi teadélutánt rendeztünk a könyvtárban. A nyár közeledtével egy kis utazást tettünk a Duna mentén.

Nincs még egy folyó a világon, amely olyannyira meghatározta volna a körülötte élők életét, mint a Duna. Ez a folyam beleszólt a történelembe, háborúkat nyert és vesztett népei, nemzetei számára. Nincs olyan művészeti ág, amelyet ne érintett volna meg vadregényes, romantikus tája, fenséges hegyvonulata, cserfes fiatalsága, mélabús bölcsessége.

Útja során nemcsak országokat szel át, de különböző éghajlatokat is. Változatos növény – és állatvilága páratlan. Jobb és bal partján megszámlálhatatlan földrajzi csoda, archeológiai- és történelmi emlékhely, műalkotás található. Kastélyok, kolostorok, várak kísérik 2850 km hosszú útját. A Duna nemcsak azt a 10 országot köti össze, melyet napjainkban átszel, hanem szélesebb térségeket is.

Olyan filmrészleteket láthattunk, amely a Duna útját járja be fekete-erdei forrásától fekete-tengeri torkolatáig. Hivatkozik a Duna ihletésére született művészi alkotásokra, a Dunát köszöntő költők és írók műveire is. ( Jókai, Verne, Vörösmarty, Illyés Gyula, Ady, József Attila, Vas István.....)

Mivel egy délutánba nem fér bele ez a hosszú út, így kalandozásunk most Németország és Ausztria területére korlátozódott. Az olvasók kérésére ősszel folytatjuk kirándulásunkat a Duna mentén.

UMFT