Utolsó műhelymunka a könyvtárban

2013. január 1-től a mozgókönyvtári ellátás történetében lezárul egy 8 éves korszak. November 30-án – az utolsó műhelymunka keretében – áttekintettük az együtt elvégzett feladatokat, és természetesen szóba került a „hogyan tovább” kérdése is, majd egy kis vendéglátással, apró ajándékokkal köszöntük meg az eddig elvégzett közös munkát.  

2004-ben megkezdődött a kistérségi könyvtári hálózat kialakítása a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás égisze alatt. Egyéb feladatok elvégzése mellett kiemelkedő fontosságú feladat volt a kistérségi könyvtárosok képzése. Az alapok elsajátítása után elég volt a havi egy konzultációs alkalom, így alakult ki a minden hónap utolsó péntekjén megrendezésre kerülő Olvasószolgálati és Helyismereti Műhely. Aktuális feladatok megbeszélése, szakmai előadások, és tanácsadások, tanulmányi kirándulások, bemutató foglalkozások, informatikai képzések – ez mind belefért az öt éves múlttal rendelkező Műhely életébe.

A mozgókönyvtári szolgáltatás megszervezésével a kistelepüléseken eddig soha nem látott fejlődés valósult meg. Az elmúlt 8 évben olyan komoly eredményeket értünk el, amire méltán lehetünk büszkék.
Mindannyian féltünk attól, mi lesz, ha ez a korszak lezárul. Most, a változások kapujában úgy tűnik, hogy a rendszer nem szűnik meg, hanem más formában (és talán még hatékonyabban) fog tovább működni.
A kiváló eredményeket csak csapatmunkában lehetett elérni. Hálásan köszönöm mindazoknak, akik ebben a munkában partnereink voltak, szívügyüknek tekintették a könyvtárak fejlesztését, a színvonalas rendezvények biztosítását, a közös munkát!

 

UMFT