56 hír ’56-ról

 

Olvassa velünk napról napra az 1956-os év 56 hírét! Kitüntetett aktivisták, lakossági kérésre bevezetett félbarna kenyér, békekölcsön, színházépítési tervek, munka- és bérfegyelem. Néhány téma az október 23-a előtti 1956-os lapokból.

Olvassa velünk napról napra az 1956-os év 56 hírét! Kitüntetett aktivisták, lakossági kérésre bevezetett félbarna kenyér, békekölcsön, színházépítési tervek, munka- és bérfegyelem. Néhány téma az október 23-a előtti 1956-os lapokból.

Vajon miről szóltak a hírek közvetlenül a forradalom előtt? Miről írt „az újság”, az Északmagyarország című napilap? Kiválasztottunk 56 hírt 1956-ról, minden napra egyet az október 23-ai forradalmat megelőző időkből – és mindig az adott napon tesszük közzé itt, honlapunkon. (Hétfőn nem jelent meg a lap, az akkori hétfőkre a vasárnapi lapból választottunk.) Kövessék velünk ennek a közel két hónapnak az eseményeit, olvassák velünk napról napra az 1956-os év 56 hírét!

1956. október 23.

Levél a Központi Vezetőség Politikai Bizottságához – Forradalmi ülés a Műszaki Egyetemen
„Lapzártakor érkezett. Tegnap este a Műszaki Egyetem hallgatói a késő éjszakai órákba nyúló diák-parlamenti ülést tartottak, amelyen forradalmi lelkesedéssel politikai és gazdasági életünk problémáit vitatták meg.”

1956. október 22.
Szabó Lőrinc és Illyés Gyula Miskolcon

„… október 23-án, kedden este 7 órakor az SZMT székházában (Miskolc, Kossuth u. 11.) Szabó Lőrinc szerzői estet rendez. A szerzői esten résztvesz és verseiből felolvas Szabó Lőrinc, bevezetőt mond Illyés Gyula.”

1956. október 21.

Rajk Lászlóné nyilatkozata
„Az igazságtalanul elszenvedett börtönévekért és a minket ért anyagi károk egy részének megtérítésére a magyar Igazságügyminisztérium a mai napon 200 000 (kettőszázezer) forintot utalt ki részemre. (…) A rettenet éveit úgysem lehet kifizetni, váljék hát azok hasznára, akik hibáinkat helyrehozzák.”

1956. október 20.
A tanácsteremből – Több fontos kérdést tárgyalt a városi tanács végrehajtóbizottsága

„Megállapítást nyert, hogy a várható hóesésre a Közlekedési és a Köztisztasági Vállalat felkészült, a hóeltakarítási eszközöket beszerezte, ügyeletet szervez az adódó nagyobb havazások esetére, pontos ütemtervet dolgozott ki a legfontosabb forgalmi útvonalak mentesítésére.”

1956. október 19.

Belterjes mezőgazdaságot – Vita a Petőfi-körben

„Azt mondotta: tudja, kötelezettségei vannak az állammal szemben, és ő ezt teljesíti is. De van egy kérése: a termelőszövetkezetek segítése mellett adjanak hitelt, műtrágyát, gépet az egyéni parasztnak is.” 

1956. október 18.

Mikor lesz déligyümölcs az üzletekben – valamint: A magyar újságírók üdvözlete Nagy Imre elvtársnak

„A belkereskedelem évek óta a legkülönbözőbb módokon próbálja biztosítani a lakosság részére azokat a déligyümölcsöket, amelyek a többi népi demokráciában általában kaphatók. Ez a törekvés azonban a különböző felső szervek, így elsősorban az Országos Tervhivatal és a Nemzeti Bank ellenállásán meghiúsult.”

1956. október 17.

Két miskolci orvos új eljárása a tüdő térszerű röntgen ábrázolására
„Az eredményes kísérletek a tüdősebészet előtt új lehetőségeket nyitnak meg. Az új eljárás szélesebbkörű bevezetésére a szükséges intézkedéseket folyamatba tették.”

1956. október 16.
Szükség van minden igaz szóra, okos fejre, dolgos kézre – Beszámoló a Függetlenségi Népfront volt pártjainak vasárnapi miskolci találkozójáról

„Az emberi szív a szenvedélyes lelkesedés csúcsai felé haladtában olykor pihenőt tart, de ritkán áll meg, amikor gyűlölködő érzések lejtőin zuhan. Vasárnap a találkozón az emberi szívek megálltak ezen a lejtőn, sőt visszafordultak és elindultak a szenvedélyes vonzalom csúcsai felé.”

1956. október 15.

A DIMÁVAG Gépgyárban bevezetik a folyadéksugaras csiszolást

„Az új eljárással jelentősen növelik majd az alkatrészek élettartamát s több mint felével csökken a finom megmunkálásra szoruló alkatrészek csiszolási ideje.”

1956. október 14.

Mártír hőseink sírjánál

Ígérjük, hogy hadseregünk soha többé nem ad lehetőséget önkényeskedőknek, olyanoknak, akik egyéni érdekeiket a nép, a haza érdekei fölé akarják helyezni! Hadseregünk szilárd erkölcsi-politikai egysége, a nép iránti hűsége biztosíték arra, hogy soha többé ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg.”

1956. október 13.

A Kassai Állami Színház társulata Miskolcon

„A csehszlovák művészeket az Avas Szálló halljában Harmath Éva, a Déryné Színház művésze virágcsokorral köszöntötte. A Kassai Állami Színház este a diósgyőrvasgyári Művelődés Házában tartotta meg első bemutatóját.”

1956. október 12.

„Műfát” készítenek a Miskolci Könnyűgépgyárban

„Lehet, hogy ma még furcsán hangzik, és hitetlenkedünk a műfa jövőjét illetőleg, de egy-két éven belül korlátlan lehetőség áll ezelőtt a gyártási ág előtt. Hulladékfából, forgácsból, fűrészporból ugyanis kész bútorok sajtolhatók.”

1956. október 11.

Már több mint hétszáz televíziós készülék van üzemben hazánkban

„Figyelembevéve a televíziós adások iránti fokozott érdeklődést – az eddigi heti két adás helyett, szombattól, október 13-tól hetenkint háromszor: kedden, csütörtökön és szombaton sugározza műsorát a Magyar Televízió.”

1956. október 10.

Kitűnően mutatkozott be a miskolci szimfónikus zenekar
„Hosszú évek kultúrpolitikai küzdelmeivel egyik első nagy eredményét élvezhette a miskolci közönség hétfőn este a Kossuth moziban: a miskolci szimfonikusok első zenekari hangversenyét. Sok-sok cikk, felszólalás, vita előzte meg ezt a bemutatkozást, ezt a diadalt.”

1956. október 9.
Sárospatak ismét a legjobbak között a begyűjtési versenyben

„A tanácsülésen hangoztatták, hogy a sikerek nem tehetik elbizakodottá a község lakosságát, mert az őszi kapások, közte a kukorica begyűjtése nem halad kellő ütemben. Ezen a téren gyökeresen meg kell javítani a munkát, ha azt akarják, hogy a zászlót és az azzal járó pénzjutalmat a következő versenyszakaszban is megnyerjék.”

1956. október 8.
Munkában a borsodmegyei nőtanácsok

„Mezőkeresztesen a nőtanács tagjai a szerződéses viziszárnyas hízlalásra hívták fel a gazdák figyelmét. Juhász Istvánné, a nőtanács elnöke eddig 70 liba és 2 kacsa hízlalására köttetett szerződést. Edelény községben a nőtanács asszonyai az utóbbi hetekben 60 beadásban hátralékos gazdát kerestek fel. A beszélgetések eredménye: csaknem ötvenen tettek eleget kötelezettségüknek.

1956. október 7.
Hatalmas részvét mellett eltemették a párt mártírjait

„Három órán át sűrű sorokban, végeláthatatlan menetben tisztelegtek a gyárak munkásai, az értelmiségiek, a néphadsereg tisztjei és harcosai, az egyetemek és főiskolák hallgatói – mintegy százötvenezren haladtak el a ravatal előtt.”

1956. október 6.

Mártírokra emlékezünk
„Ökölbeszoruló kézzel gondolunk szabadságmozgalmaink eltipróira, hőseink gyilkosaira. Figyelmeztet az ünneplés: mi már szabad ország szabad fiai vagyunk, de a Haynauk és más hóhértábornokok mai utódai, a második világháború vezető tömeggyilkosai még orrukban érzik a vadállati ösztöneiket ingerlő vérszagot, még támadó hadseregeket szerveznek…

1956. október 5.
A Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének Közleménye

„… a korábbi évek politikai pereiben ártatlanul elítélt és kivégzett elvtársainknak, akiket a párt Központi Vezetősége már korábban rehabilitált, és párttagsági jogukba visszaállított, meg kell adni a munkásmozgalom harcosait, forradalmárait megillető végtiszteletet.”

1956. október 04.

Beszélgetés a miskolci fiatalok elhelyezkedéséről

„Pártunk és kormányunk fokozott gondoskodása lehetővé tette, hogy a 14–16 éves fiatalok elhelyezkedjenek az üzemekben, a kereskedelmi vállalatoknál, s csökkentett munkaidővel, 4–6 órás elfoglaltsággal keresethez jussanak. Ezeknek a fiataloknak az elhelyezése különösen Miskolcon sürgős, megoldásra váró feladat.”

1956. október 3.

Felgördül a függöny
„Aki igazán szereti a színházat, aki igazán érdeklődik a színházi kultúra iránt, az túl fogja tenni magát azokon a mesterségesen szított, de valójában nem létező gátlásokon, hogy messze van, meg nehéz a közlekedés és egyéb hasonló mondvacsinált kifogások.”

1956. október 2.
Hírek…

„Újabb használati tárgyak kölcsönzését vezeti be a belkereskedelem. Rövidesen megkezdik az ütős és vonós hangszerek, a kvarclámpák, a film és diavetítők kölcsönzését.”

1956. október 1.
A Minisztertanács határozata

„A Minisztertanács a személyi kultusz maradványainak felszámolása érdekében több elnevezést megváltoztatott. A Minisztertanács a Rákosi Mátyás Vas- és Fémművek elnevezést Csepel Vas- és Fémművek-re változtatta. A Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem elnevezése: Nehézipari Műszaki Egyetem.”

1956. szeptember 30.
Hétszázezer forint értékű alapanyag megtakarítás

„A borsodnádasdi hengerészek éves felajánlásaikban többek között azt a fogadalmat tették, hogy ebben az évben minden tonna hengerelt anyag után 7 kilogrammal csökkentik az alapanyag felhasználást.”

1956. szeptember 29.

A honvédelmi miniszter parancsa a néphadsereg napja alkalmából
„Az idei néphadsereg napját népi demokráciánk gazdasági és politikai sikerei közepette ünnepeljük. A Központi Vezetőség júliusi határozatának következetes végrehajtása biztosítja hazánkban a párt egységének megszilárdítását, a szocialista demokratizmus továbbfejlődését, a népjólét emelését, a szocializmus sikeres építését.”

1956. szeptember 28.
Egy rémhír margójára

„Néhány nap óta furcsa hír tartja kétségbeesésben a dohányzókat. Egyesek felelőtlenül azt terjesztik, hogy október1-től duplájára emelik a dohány és a cigaretta árát.”

1956. szeptember 27.
Benzinhiány, járatcsökkentés…

„Kérjük az utazóközönséget, hogy az átmeneti időben forgalmi dolgozóinknak a forgalom lebonyolításában megértő támogatásukkal legyenek segítségére.”

1956. szeptmber 26.

A Béke-Világtanács felhívása

„A közvéleményt mélységesen nyugtalanítják a Szuezi-csatorna igazgatásával ás használatával kapcsolatban támadt súrlódások esetlegesek következményei. (…) A Béke Világtanács elnöksége nevében Frederic Joliot-Curie.”

1956. szeptmber 25.

Megjelent a Pártélet szeptemberi száma

A Pártélet új, szeptemberi száma közli a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének az értelmiségi politikánk néhány kérdéséről hozott határozatát. Fontos cikket közöl továbbá a termelés pártellenőrzésének problémáiról…”

1956. szeptember 24.

A második ötéves terv képes albumából

Harminc méter magasságban a szén felhordó ferdeszalaghídján dolgozik Rahóti Istvánné, az Április 4. Gépgyár egyetlen női hegesztője. Nem fél, mosolyog a nagy magasságban a nagy terv-alkotás kiváló női dolgozója.”

 

 1956. szeptember 23.

Megkezdték az új, ötszáz ágyas miskolci kórház építését

A nyolcemeletes »kórházpalota« Miskolc új városrészében, a Kilián gimnázium mellett lévő lakótelep szomszédságában épül. (…) A tervek szerint a hétfőn megkezdett földmunkát tavaszig elvégzik, s akkor látnak hozzá a falak építéséhez.”

1956. szeptember 22.

Befejezte negyedévi tervét a nyékládházi kavicstermelő vállalat

A második negyedév kezdetén az üzem műszaki és fizikai dolgozói vállalták, hogy az első negyedévben létrejött súlyos lemaradást a harmadik negyedév végéig maradéktalanul pótolják. A kavicstermelő vállalat dolgozói állták szavukat.”

1956. szeptember 21.

Gazdag akcióprogramot dolgozott ki a Hazafias Népfront miskolci bizottsága

Az elkövetkezendő időkben legfőbb feladatunk a munkásság, a parasztság és az értelmiség összefogása, népgazdaságunk fejlesztése, a szocialista törvényesség megszilárdítása, a dolgozók életszínvonalának emelése, egész állami életünk további demokratizálása.”

1956. szeptember 20.

Az év végén már 745 üzletben vásárolhatnak a miskolci dolgozók

Miskolcon, – az ország második legnagyobb ipari városában, – nagy gondot fordítanak arra, hogy a dolgozók jól felszerelt, áruval bőségesen ellátott üzletekben szerezzék be mindennapi szükségletüket.”

1956. szeptember 19.

Nyíltan, őszintén, bizalommal
"A megyei párt-végrehajtóbizottság a Központi Vezetőség értelmiségről szóló határozata alapján baráti megbeszéléseket tart az egyes értelmiségi csoportokkal. A vitán elhangzottak alapján a megyei párt-végrehajtóbizottság egyéves programot dolgoz ki az értelmiséggel való foglalkozásra.”

1956. szeptember  18.

Pártitkár-találkozó a miskolci Avas szálló fehértermében
„Beszélt arról, hogy a város pártvezetői milyen hősies erőfeszítést tettek és tesznek ma is a népi demokrácia megerősítéséért, a város gazdasági, politikai, kulturális fejlesztéséért, az emberek jobb életének biztosításáért.”

1956. szeptember 17.
Követendő példa

„A kis táblának tudható be, hogy sok edelényi bányász ma már bátran kéri akár Shakespeare, akár más „nyakatekert” nevű író műveit és ha néhányszor már olvasta, nem is fogja elfelejteni. Kis téglácska népünk kultúrális színvonalának emeléséhez, de mindenképpen dícséretes, követendő példa.”

1956. szeptember 16., vasárnap

Szeptember 20-ra befejeződik a műszaki határzár eltávolítása

„A jövőben esetleg lehetőség nyílik arra, hogy a lakosság által óhajtott úgynevezett kishatárszéli forgalmat – a határmenti lakosság útlevél nélküli, alkalmi engedéllyel történő határátlépését újból engedélyezzék.”

1956. szeptember 15., szombat
Jó közepes rizstermés várható

„Az öntözési lehetőségek növekedésével Hajdu-Bihar megye területén 17–18 mázsás átlagtermésre számítanak.”

1956. szeptember 14., péntek

Átépítik, korszerűsítik a diósgyőri óriáskohót

„Ez az eljárás megköveteli, hogy a belső fütésről permetező fütésre térjünk át, ezért a kohóból ki kell szerelnünk 124 darab öntvényt, amelyek darabonként 5–7 tonnásak”

1956. szeptember 13., csütörtök
Szeptember 22-én avatták fel Mezőkövesden Kisjankó Bori néni emlékházát

„Megvásárolták mezőkövesdi házát, ahol a híres népművész a matyó kézimunka mestere évtizedeik dolgozott. Mindent úgy állítanak vissza benne, ahogyan az Bori néni annak idején elrendezte, s a berendezést néhány alkotásával ki is egészítik.”

1956. szeptember 12., szerda

Az olimpiai falu
„Két és fél hónap van hátra az olimpiai játékok megnyitásáig, amelyet elsőízben tartanak a déli földtekén Melbourne-ban. (…) Az olimpiai falu, amelyet Heidelbergben, – Melbournetól 9 mérföldnyire építettek fel, a világ minden részéből ideérkező 6000 sportoló és hivatalos személy befogadására alkalmas.” 

1956. szeptember 11., kedd
Nagyszerű lehetőségek a termelőszövetkezetek további megerősítésére

„Két és fél hónap van hátra az olimpiai játékok megnyitásáig, amelyet elsőízben tartanak a déli földtekén Melbourne-ban. (…) Az olimpiai falu, amelyet Heidelbergben, – Melbournetól 9 mérföldnyire építettek fel, a világ minden részéből ideérkező 6000 sportoló és hivatalos személy befogadására alkalmas.” 

 

1956. szeptember 9., vasárnap

Küldjünk elegendő szakmunkást Tiszapalkonyára!

"A munka beütemezésénél tehát nem vették figyelembe a munkáslétszámot s most emiatt a határidős munkáknál elmaradás mutatkozik. Már ennek oka az is, hogy a munkaközvetítő hivatalok sokhelyütt bürokratikusan kezelik a tiszapalkonyaiak kérését s nem küldenek elegendő szakmunkást az építkezésre.”


1956. szeptember 8., szombat

Szilárdítsuk meg a munka- és bérfegyelmet!

„Több helyütt a fegyelmezetlenség miatt igen magas a kieső órák száma, máshol máshol a tervezett munka elvégzésénél több gépet használnak fel s ez is rontja a béralap 100 forintra eső mutatóit.” 

1956. szeptember 7., péntek
A városi tanács Miskolc lakói elég terjeszti a színházépítés kérdését

„A végrehajtó bizottság megbízott néhány kiváló szakembert, vizsgálják felül a Déryné Színház átépítésének tervét és terjesszenek a nagygyűlés elé javaslatot, hogyan lehetne a színházat minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb költséggel megfelelő állapotba hozni.”

 1956. szeptember 6., csütörtök

8 órás előny a diósgyőri durvahengermű nagyjavításánál

 „Az összefogás eredménye nem kétséges: a diósgyőri durvahengermű 2 napig terven felül termelhet majd, hirdetve a karbantartók hősi helytállását.”

 1956. szeptember 5., szerda

Havi tizenegymillió forintot jelent Borsod megyének a békekölcsönjegyzés eltörése
„A párt és a kormány további erőfeszítéseket tesz az életszínvonal emelésére. Ezek az erőfeszítések azonban csak akkor lesznek eredményesek, ha a munkások, a dolgozó parasztok és az értelmiségiek többet, jobbat és olcsóbban termelnek.”

 1956. szeptember 4., kedd
Megnyílt a II. Miskolci Országos Képzőművészeti Kiállítás

„Egymásnak a közös célokért, a közös feladatok elvégzéséért vállalt segítése a nép, a haza szeretetének olyan forrásait fakasztotta fel, amelyekből nagy és igaz alkotások születhetnek, új röneszánsz kibontakozását remélhetjük kulturális életünkben.”

1956. szeptember 2., vasárnap

Megalakul a miskolci szimfónikus zenekar

„Kormányzatunk a vidéki nagy városok zenei életének fellendítésére jelentős anyagi támogatással szimfónikus zenekarokat létesít, így Miskolcon is.

 1956. szeptember 2., vasárnap

Jószerencsét! – A megyei pártbizottság levele a borsodi bányászokhoz
„Pártunk, kormányunk, dolgozó népünk azt várja Borsod megye minden bányászától, hogy az első félévhez hasonló munkalendülettel tartsa meg az országos versenyben elfoglalt megtisztelő helyet, érjenek el újabb termelési sikereket…” 

 1956. szeptember 1., szombat
Az új tanév megkezdése alkalmából köszöntjük városunk nevelőit, diákjait és a szülőket

„A mai tanévnyitó ünnepélyeket az iskolákban és az otthonokban a komoly munka hétköznapjai váltják fel, amelynek eredményeként ifjúságunk műveltebb, a tudományok világában tájékozottabb és jellemében, magatartásában szilárdabb lesz.”

1956. augusztus 31., péntek

Kitüntették a legjobb kereskedelmi aktivákat

„A rövid ünnepség végetért, ma ismét járják a várost a jólét emelésének derék közkatonái, hogy éberen vigyázzanak a dolgozó nép minden forintjára.”

1956. augusztus 30., csütörtök

Faragnak a kazincbarcikai ácsok…

 „A vidámság pedig követi a brigádot épületről épületre. (...) Az egész brigád egy szívvel, lélekkel dolgozik azon, hogy az építkezést olcsóbbá, gyorsabbá tegyük."

 1956. 08. 29.: Durva kísérletek a Szuezi-csatorna normális hajóforgalmának megzavarására

"Teljesen világos, hogy provokációt készítenek elő Egyiptom ellen, amely végső soron katonai konfliktust robbanthat ki."