Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Könyvtárportál
Navigáció átugrása.
Címlap

Keresés űrlap

Megrendülten és megdöbbent szívvel értesültünk arról, hogy fiatal munkatársunk, Varga Zoltán (1975–2018), életének 43. évében tragikus hirtelenséggel, súlyos, gyógyíthatatlan betegségben elhunyt. 

Története során először hagyta el a fővárost a Kisfaludy Társaság 1911-ben: Miskolcra jöttek a neves irodalmárok Lévay József kedvéért. A különleges eseményről október 17-én, szerdán du. fél 5-től hallható előadás a Szabó Lőrinc Könyvtárban.

Lévay József

Lévay József költő, műfordító, Borsod vármegye alispánja 1862-ben lett a Kisfaludy Társaság tagja. Ennek félévszázados évfordulója tiszteletére rendezett miskolci ünnepség emlékét őrzi az 1912-ben megjelent Lévay Emlékkönyv. A kötet ma már digitálisan is elérhető, és most – mint a hónap könyve – megtekinthető a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének földszintjén (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.).

A Bükk keleti kapuja: Miskolc (1. rész) címmel közöl színes fotókkal illusztrált írást a Magyar Turista című folyóirat 2018. októberi száma. „A természetjárók kedvelt túracélpontja a Bükk-hegység (!), ami Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Legvonzóbb része a Bükk-fennsík, amely meredek sziklafalakkal és lejtőkkel körülzárt, csaknem vízszintes terület” – kezdi írását Polgár Zoltán. A bükki bevezető és Miskolc történetének rövid összefoglalója után a belváros több nevezetességét is bemutatja a szerző. Bővebben a Magyar Turista című lapban – és a következő számban.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.) keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Harangi Andrea festménye

Harangi Andrea festményeiből nyílik kiállítás a Móra Ferenc Könyvtárban október 12-én, pénteken délután 4 órakor. Az alkotó húsznál is több tájképet hoz el Budapestről Miskolcra, amelyeken visszaköszönnek a szülőföld, a Zemplén hangulatai is.

Derelye a legény ereje címmel ír Kovács István a Szabad Föld október 5. számában arról, hogy hungarikum lehet ebből  a – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba bekerült – gasztronómiai különlegességből. „A főként palóc területeken ismert ételt a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete teszi egyre ismertebbé” – írja a bevezetőben a szerző. Az egyesületről és a derelyéről (az édesről és a sósról, a krumplisról, a lekvárosról és a túrósról is) bővebben a Szabad Földben.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben (Miskolc, Görgey A. u. 11.) keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban.

„A vers az, amit mondani kell” címmel ünnepi műsort rendez – fennállásának 10. évfordulója alkalmából – az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület október 10-én, szerdán délután 4 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). 

Olvastad Veronica Roth: A beavatott című könyvét? Ha igen, már tudhatod, hogy te melyik csoporthoz tartoznál a Választási Ünnepség után. Lennél Önfeláldozó? Vagy inkább Bátor? Esetleg Művelt vagy Őszinte? Akár olvastad, akár nem, most te is lehetsz beavatott – kezdődik ugyanis a Nagy Könyves Beavatás!

Az én könyvtárbuszom címmel megyei szintű rajzpályázatot hirdetett 1–8. osztályos általános iskolai tanulók számára a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.
A pályázat eredményhirdetését október 9-én, kedden délután 2 órától tartjuk a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Szőhetnek, gyöngyözhetnek, babázhatnak, bábozhatnak, vetélkedhetnek, játszhatnak vagy „csak” olvasgathatnak azok, akik október 7-én, vasárnap délelőtt 10 óra és délután 2 között a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.) múlatják az időt. Azoknak is érdemes felkeresniük a könyvtárat, akiknek tartozásuk van. Akik nem hozták vissza időben a kikölcsönzött könyveket, ezen a napon késedelmi díj fizetése nélkül megtehetik. 

Oldalak

Feliratkozás Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Könyvtárportál RSS csatornájára